De festivaltoekomst volgens Boomtown

Of hoe vergroening en innovatie hand in hand gaan

Boomtown wil vooruitstrevend blijven, zéker nu: dit jaar kiezen we voor twee spraakmakende ontwikkelingen met (nogal letterlijk) mooie perspectieven!

De bands die tijdens Boomtown in de Opera spelen, gaan samen met Amptec aan de slag met immersive sound. Dit zorgt voor creatieve mogelijkheden voor muzikanten en producers en een nieuwe beleving voor fans! 

De GEM-Stage op de Kouter biedt een volledig groen podium aan Studio Brussel. Deze kleurrijke, 21 meter hoge Green Energy Mill wekt stroom op via zonne-energie, windenergie en waterstof. Vanop dit podium zendt Studio Brussel vier dagen lang live en groen uit! 

We stellen deze projecten graag aan je voor tijdens twee panelgesprekken met aansluitend een netwerkmoment, op vrijdag 27 augustus. Hoe lang is dat geleden!

Programma

13u00 — Ontvangst in Opera Gent

13u30 — Panelgesprek over Immersive Sound (Opera Gent)

15u00 — Panelgesprek over Nieuwe energie in stedelijke festivalcontext (GEM-stage op de Kouter)

16u00 — Hapje & drankje op het terras bij GEM-stage

Voor deelname is een Covid Safe Ticket of Europees Coronacertificaat nodig. Kijk hier voor meer informatie.

Panelgesprek Immersive Sound — toekomstmuziek of utopie?

De bands die tijdens Boomtown in de Opera spelen, gaan samen met Amptec aan de slag met immersive sound (via de Soundscape technologie van d&b audiotechnik). Deze nieuwe technologie laat onder meer toe om de geluidsbron eender waar in de ruimte te plaatsen waardoor luisteren naar muziek letterlijk een andere dimensie bereikt. Dit zorgt voor creatieve mogelijkheden voor muzikanten en producers en een nieuwe beleving voor fans. We organiseren een panelgesprek over de stand van zaken en kansen voor deze technologie. 

Tijdens een open gesprek onder leiding van Jan Pauly (VI.BE) situeren we hoe ver deze technologie staat en wat de verwachte ontwikkelingen op korte en middellange termijn zijn voor de (live) muzieksector. Kan immersive sound nieuwe deuren openen naar een andere concertervaring?

Deelnemers aan het gesprek: Dieter Claeys (Amptec), Tom Janssen (cultuurcentrum Hasselt, Ozark Henry), Mathijs Bertel (Ansatz der Maschine), Valery Vermeulen (KASK, HOGENT), Toon van Waterschoot (KU Leuven), Jan Pauly (VI.BE, moderator)

Panelgesprek Nieuwe Energie in stedelijke festivalcontext

GEM-Stage op de Kouter gaat als podium dienen voor Studio Brussel, dat 4 dagen live verslag zal doen vanaf Boomtown. Door gebruik te maken van de groene energie van GEM, is de uitzending van Studio Brussel energie-neutraal. 

Moderator Jan Douwe Kroeske presenteert op de GEM een mooi gezelschap van organisatoren, professoren, politici en experts interviewt, die hun kijk op duurzaamheid en de energietransitie delen. Hierbij wordt gekeken naar uitdagingen, maar vooral ook naar mogelijkheden. Welke rol kunnen muziek en festivals spelen in de energietransitie? Wat zijn beschikbare oplossingen? Hoe kunnen festivals in de stad energieneutraal (en klimaatneutraal) worden? Wat is hiervoor nodig, gezien vanuit zowel de festival/muziek branche alsook de stad? 

Deelnemers aan het gesprek: Faas Moonen (GEM / Technische Universiteit Eindhoven), Greentrack Gent (naam tbc), Jan Hautekiet (Sabam for Culture), Wouter van Besien (VDK bank), Filip Watteeuw (Schepen Stad Gent), Max Aerts (Dens & Waterstof), KU Leuven (Bert Herteleer), Jan Douwe Kroeske (Double 2, moderator)

"Boomtown is al sinds jaren de plek waar nieuwe ontwikkelingen over schone festivals direct zichtbaar zijn. Vanuit onze nauwe contacten met Boomtown krijgen we nu de kans om samen een nieuwe ontwikkeling met hernieuwbare energie te tonen. 

We zijn daarom erg blij dat de GEM-Stage tijdens Boomtown goed zichtbaar op de Kouter komt te staan, en ook dat StuBru vanaf de GEM-Stage daar live gaat uitzenden. We kijken ernaar uit om met Boomtown en Stubru het verhaal van groene festivals niet alleen te vertellen maar vooral ook om op de Kouter aan ieder te laten zien hoe eenvoudig het eigenlijk is.”

Faas Moonen, Associate professor Innovative Structural Design, TU Eindhoven 

Partners
KU leuven
VDK
Bolt
Hogeschool Gent
Studio Brussel
Flanders State of the Art
Stad Gent
Democrazy
Handelsbeurs
Voo?uit
Opera Ballet van Vlaanderen
Cristal
Beepl