Volhoudbaarheid

Boomtown zet al jaren sterk in op de volhoudbaarheid en de verduurzaming van het festival. 

Elk jaar zijn er nieuwe initiatieven om de impact op mens, omgeving en natuur te beperken en Boomtown tot een plek te maken waar iedereen terecht kan

  • Mens: door bewust in te zetten op toegankelijkheid en een plek te creëren waar iedereen zich veilig en welkom voelt. 
  • Omgeving: we maken gebruik van lokale producten & werken samen met lokale handelaars en leveranciers. 
  • Natuur: we voeren onderzoek gekoppeld aan gerichte acties rond het verminderen van de CO2 uitstoot en de afvalberg. Dit in samenwerking met heel wat innoverende partners. 

Volhoudbaarheid

Boomtown kiest bewust voor de term volhoudbaarheid om naast de ecologische inspanningen ook de duurzame sociaal-menselijke aspecten te betrekken in de organisatie van het festival.

  • Boomtown besteedt bijzondere aandacht aan gelijke kansen: op het podium proberen we zo veel als kan voor een divers en representatief aanbod te gaan en ook jongerencollectieven krijgen via Alles Kan een podium waar ze zelf de programmatie invullen.
  • Ook bij onze grote groep medewerkers proberen we deze lijn door te trekken en dankzij onze jarenlange samenwerking met Refu Interim werkt er elk jaar een grote groep nieuwkomers mee op Boomtown.
  •  Een massa-evenement als Boomtown heeft gevolgen voor de omgeving in de breedste zin van het woord. Daarom houden we zoveel mogelijk rekening met onze omgeving.  We overleggen met de buurtbewoners en houden ons stipt aan de gemaakte afspraken.

Een plek voor iedereen

Een festival is een plek waar iedereen zich veilig en welkom hoort te voelen. Daarom werken we aan verschillende initiatieven om de emotionele en fysieke veiligheid op het festival te verbeteren. 

  • Er zijn gespecialiseerde vertrouwenspersonen op het festival waarbij je terecht kan wanneer je je onveilig voelt of iets ongewenst hebt meegemaakt. Deze personen herken je aan hun gekleurde armband rond de bovenarm. 
  • Wil je liever iets anoniem melden? Tijdens de openingsuren van het festival is er een permanentienummer (0465 00 81 84) waar je naar kan bellen, sms'en of whatsappen. Indien je dit wenst kan er alsnog bekeken worden om je in contact te brengen met één van onze vertrouwenspersonen die je verder ondersteunt.

Meldpunt grensoverschrijdend gedrag

  • Op de Vlasmarkt kan je 24/24u terecht in het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag van de Gentse Feesten. Dit meldpunt is er voor alle vormen van discriminatie, grensoverschrijdend gedrag en intoxicatie.Aan het meldpunt worden slachtoffers opgevangen en begeleid naar de hulpdiensten. 

Toegankelijkheid

Boomtown streeft ernaar om een toegankelijk festival te zijn waar iedereen kan genieten van muziek en ambiance. 

We doen extra inspanningen op vlak van fysieke toegankelijkheid en werken samen met Stad Gent voor een aanbod voor doven en slechthorenden. Het grootste deel van het programma is gratis en voor de betalende concerten voorzien we kortingstarieven via UiTPAS en Enchanté om het festival betaalbaar te maken.

Lees hier meer over de toegankelijkheid op Boomtown.

De CO2-uitstoot verminderen

De impact van transport op de totale CO2-uitstoot van een festival is enorm. Niet alleen de bezoekers, ook de leveranciers, partners, medewerkers en artiesten kunnen hierin een groot verschil maken!

  • Boomtown is een stadsfestival tijdens de Gentse Feesten en is met andere woorden heel vlot met het openbaar vervoer bereikbaar. De wagen is ook praktisch sterk af te raden! Lees hier meer over de bereikbaarheid. 
  • Sinds de eerste editie na Corona is gekozen voor een andere opstelling en inkleding van het terrein, hierdoor hebben we flink kunnen bezuinigen op zwaar transport van onder andere tenten en podium.
  • Met leveranciers wordt bekeken hoe transport beperkt kan blijven door een efficiënte aanpak.

De afvalberg beperken

  • In 2013 introduceerde Boomtown als eerste festival in België de herbruikbare beker en dat was de aftrap voor het begin van het duurzame verhaal van Boomtown.
  • Ook de borden en het bestek van de openbare eetstanden zijn sinds 2022 op heel de Gentse Feesten van duurzaam, herbruikbaar materiaal. 
  • Boomtown werkt zo veel als kan met herbruikbaar of recuperatie materiaal. Plastic en wegwerp zijn stilaan taboe; zowel voor (signalisatie, inkleding, aan de bar,...) als achter (backstage, productie, op het podium,...) de schermen. 
  • Een green team zorgt ook voor piekfijn gescheiden afval.

Veggie, vegan en lokale producten

  • Sinds 2021 is Boomtown voor zowel bezoekers als medewerkers en artiesten volledig vegetarisch, in grote mate vegan.
  • We werken samen met lokale handelaars en serveren voornamelijk lokale producten
  • Lees hier meer over het divers, verantwoord en lekker aanbod.

Onderzoek en energiemeting

  •  Boomtown bracht tijdens de vorige editie samen met onderzoeksgroep Electa van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven - Gent het energieverbruik van het festival in kaart. 
  • Hoe groot is de CO2 uitstoot van een festival en hoe kan je als festival werken aan duurzaamheid? Dat vroeg Boomtown zich af. Het elektriciteitsverbruik tijdens festivals zorgt vaak voor torenhoge kosten voor organisatoren. De stroom wordt bovendien in de meeste gevallen nog opgewekt met vervuilende dieselgeneratoren. Samen gaan we op zoek naar alternatieven. 
Partners
KU leuven
VDK
Cristal
Bolt
Beepl
Knack
Studio Brussel
Democrazy
Ha Concerts
Viernulvier
Flanders State of the Art
Nationale Loterij
Stad Gent
Alles Kan
Sabam For Culture
PlayRight+
Robi
GTV